Monday, December 13, 2010

Tiada yang seindah kenangan

Akhirnya, saya pecahkan kemalasan dan mula mengaktifkan kembali  jari jemari mengisi blog yang kesepian sejak laaaaaama. Ada cerita yang mengetuk hati.Benarlah kata meraka...tempat jatuh lagi dikenang , inikan pula tempat bermanja.Tiap-tiap bulan saya balik kampung tapi dua hari di kampung kelmarin amat berbekas di hati.Ucap tawa masih terngiang. Senda dan sedu masih terasa.
Bertemu Sal. Kami akrab sejak entah bila. Dari zaman  main pondok-pondok. sama-sama malu-malu bertukar cerita awal remaja hinga kami terpisah bila dia melangkah ke Singapura sebagai isteri orang sebaik kami selesai SPM. Kami pernah berjanji mahu sama-sama ke universiti. Tapi Sal akur dengan perjanjian keluarga yang dimetri dalam kapal pelayaran haji. Dia tidak sedikit pun kesal atau sedih menerima Abang S sebagai suami dalam usia belasan. Ayah ibu Sal dan Abang S bertemu waktu mereka sama-sama belayar ke Makkah. Mereka berjanji untuk mengeratkan persahabatan dengan mengahwinkan anak-anak mereka. Waktu itu  Sal belum lahir lagi! Indahnya kasih sahabat hinggakan Kedah-Singapurra amat dekat dihati mereka.Saya teringat waktu kecil , selalu juga dapat hadiah baju dan kek lapis dari Singapura bila ibu sayah Abang S datang berziarah setahun sekali. Hari perkahwinan Sal adalah hari terakhir kami habiskan sama-sama. Selepas itu, cuma sekali kami bertemu, beberapa hari sebelum saya sayap saya tumbuh dan terbang,Sal pulang dengan baby Rosa yang putih gebu! Kami berjanji akan berdoa untuk segala yang terbaik untuk kami.
Kelmarin, waktu hadir ke jemputan perkahwinan; saya nampak kelibat Noor, adik Sal dan kami bersapaan. Sepantas itu juga Noor menarik tangan wanita anggun berjubah merah dan detik itu kami terpaku. MasyaAllah! Alhamdulillah. Dah lebih 20 tahun tak jumpa, kami menyambung rentak bicara dan ketawa. InsyaAllah Sal , dengan izinnya kita tautkan kembali kemanisan masa silam dalam kisah baru yang bakal kita buka.

Ada juga kisah pilu. Merembes airmata mengenangkan kawan sepermainan yang dulunya tangkas dan laju berlari, hari itu dipotong kakinya. Pengkebumian kakinya diurus hormat dan disemadi di atas pusara ayahanda. Semuga dia tabah. Semuga keluarganya kuat menghadapi ujian ini. Bak kata Sal" Allah ambil kakinya yang rosak supaya dia lebih sihat untuk hidup lebih lama.. InsyaAllah". Sabar ya Ji, Cik Nah dan seluruh keluarga.  
Istana lama.. sedih. Halamannya jadi tempat buangan sampah. Tak sampai hati melihat keadaan istana Tunku Kudin waktu saya lewat ke sana pada padi Ahad lalu. Nampak tak tong sampah majlis perbandaran tu...
Istana ini dulunya kawasan yang menggerunkan. Bukan saja ceritanya, tapi persekitarannya, Saya kalau lalu di sini mesti pejam mata meruntun tangan mak. Takut dan seram kini jadi sedih dan sayu mengenang sejarah yang dilupakan.

Kenduri kendara memang meriah...ahh.. rugi besar lah tak sempat merasa laksa dan pulut kacau itu.huhuhu.. Kini hati kembali digamit rindu...

2 comments:

aNIe said...

Bila usia meningkat... bila rakan2 semua menjadi jauh... hilang ntah kemana... bila berjumpa semula diusia ini terlalu banyak yang terjadi dlm kehidupan mereka... ada yang sedih.. ada yang gembira... apa2 pun kita merasakan amat gembira bertemu mereka dlm apa jua keadaan mereka...

Hmmm... bila ada kenduri kendara... seronok dpt berkumpul dgn saudara mara...

zany said...

kakcik milah
jom aktifkan blog semula.

seronok jumpa kawan-kawan lamakan dan yang pastinya masa berubah dan keadaan seseorang pun berubah. tiada yang kekal dalam dunia ni.