Wednesday, June 30, 2010

kuMohon

Benar kata seseorang, perasaan perempuan merasa yang pelik-pelik. Fikiran perempuan berfikir yang macam-macam. Kalu hati tidak kuat, jiwa goyah sedikit walaupun tidak senget!!!! Salahkah jika begitu, kerana kejadian kita pun dari tulang rusuk yang bengkok. Astahfirullahal'azim.....

اللَّهُمَّ إِنِّى عَبْدُكَ وَابْنُ عَبْدِكَ وَابْنُ أَمَتِكَ نَاصِيَتِى بِيَدِكَ مَاضٍ فِىَّ حُكْمُكَ عَدْلٌ فِىَّ قَضَاؤُكَ أَسْأَلُكَ بِكُلِّ اسْمٍ هُوَ لَكَ سَمَّيْتَ بِهِ نَفْسَكَ أَوْ أَنْزَلْتَهُ فِى كِتَابِكَ أَوْ عَلَّمْتَهُ أَحَداً مِنْ خَلْقِكَ أَوِ اسْتَأْثَرْتَ بِهِ فِى عِلْمِ الْغَيْبِ عِنْدَكَ أَنْ تَجْعَلَ الْقُرْآنَ رَبِيعَ قَلْبِى وَنُورَ صَدْرِى وَجَلاَءَ حُزْنِى وَذَهَابَ هَمِّى.Ya Allah! Sesungguhnya aku adalah hambaMu, anak kepada hambaMu (Adam) dan anak kepada hamba perempuanMu (Hawa). Ubun-ubunku di tanganMu, keputusanMu berlaku padaku, qadhaMu kepadaku adalah adil.

Aku memohon kepadaMu dengan semua nama yang menjadi namaMu yang dengannya Kau menamakan diriMu atau yang Kau turunkan di dalam kitabMu (al-Qur’an) atau yang Kamu ajarkan kepada seseorang daripada makhlukMu atau yang Kau sembunyikan menjadi ilmu ghaib di sisiMu, hendaknya Engkau jadikan Al-Qur’an sebagai penenteram hatiku, cahaya di dadaku, pelenyap duka dan kesedihanku.

(Riwayat Ahmad, dan lain-lain. Sebahagian ‘Ulamaa’ mensahihkannya manakala Ad Daaraqutniyy menyebut terdapat kecacatan pada sanadnya dalam ‘Ilal karangannya. )

Dalam hadith di atas disebut bahawa Allah akan menghilangkan kesedihan seseorang dan menggantikannya dengan kegembiraan apabila membacanya. Maka bacalah ia.

Oleh: Dr. Imran ( abulwafaa )
Sumber: http://abulwafaa.protajdid.com/

5 comments:

fiexa said...

thanks maksu.
:)

faradilla said...

Salam akak....

Terima kasih atas perkongsian ilmu ini. Semoga kita semua diampunkan Allah dan mendapatkeredhaanNya. amin

faradilla said...

Salam akak...

saya mohon maaf kerana telah berkongsi ilmu ini di blog saya tanpa mohon kebenaran akak... sebetulnya rasa cam dah minta izin dalam comment terdahulu... bila dibaca kembali tiada mohon keizinan...terlalu excited agaknya saya sehingga terlepas pandang...

Saya mohon ampun dan maaf sekiranya ia menimbulkan kemarahan pada akak... maafkan saya...

cikMilah said...

fiexa,...:))))

Fara, ambik je lah....ilmu untuk di kongsi...

take care ya.

"MULAN" said...

thanx for sharing sis..